hani salwah yaakup

My blogs

About me

Gender FEMALE
Industry Communications or Media
Occupation Scholar & Poet
Location Kajang, Selangor, Malaysia
Introduction Seorang yang mudah. Mahukan sebuah kehidupan tidak rumit! Juga senang didekati kalau kena gaya. Sukakan filem komedi & lagu P Ramlee, juga muzik klasik Melayu juga banyak terpengaruh dengan Jazz, RNB dari seberang. Masih menulis. Baru ada sepasang kumpulan puisi: Tentang Pertanyaan dan Secangkir Seduhan Hujan yang kedua-duanya diterbitkan oleh Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM). Pernah jadi juruhebah di beberapa stesen radio, memiliki Ph.D dalam bidang komunikasi massa dari UKM, Bangi. Seorang sarjana yang fokus kepada representasi masyarakat dalam filem seram tempatan dan pensyarah kanan di Jabatan Komunikasi, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM). Kini teringin untuk mengambil lesen memandu kapal terbang. Solo. Lalala. Masih perlukan tunjuk ajar daripada semua yang sudi dalam apa-apa sahaja aspek kehidupan (baca:hanya ilmu yang baik sahaja!).
Interests Sukakan muzik, buku, internet, bersenang-senang di rumah, minum kopi yang sedap, coklat, fotografi, suka tonton wayang dan suka jalan-jalan...
Favorite Movies Suka filem klasik (terutamanya filem P Ramlee & Malay Film Productions), Suka juga filem komedi dan beberapa buah filem yang menyentuh hati. Suka tonton filem inde juga!
Favorite Music Banyak sangat...antaranya... Klasik, SKA, RnB, Keroncong, Muzik Beatles(Bettle with an "A"), Muzik Pop dan yang pasti Lagu-Lagu Hot Fav Klasik Nasional
Favorite Books Secara umumnya terlalu banyak yang saya suka. Namun, saya menyenangi tulisan SN Arena Wati, Azizi Hj Abdullah, Chairil Anwar, Siti Zaleha Hashim, SN A Samad Said, SN Shahnon Ahmad, Allahyarham SN Usman Awang, SN Muhammad Haji Salleh, SN Baha Zain, Rosli K Matari, A'an Mansyur, Wislawa Szymborska, Dan Brown, J K Rowling dan ramai lagi.

What did you dream when you ate a spider while sleeping?

i dream i sceam loudly