Umar Mujahid

My blogs

Blogs I follow

About me

Gender MALE
Location Parit Buntar, Perak, Malaysia
Introduction Muhammad Amal Syakir adalah nama sebenarku. Umurku kini telah pun mencecah 21 tahun pada Ogos 2011 yang lalu setelah melalui mehnah dan tribulasi perjuangan sebagai seorang pencinta syahid di jalanNya .. Pendidikanku bermula di Sek Keb Sri Kerian yang kemudiannya berpindah ke Sek Keb Tanah Kebun pada tahun 2002, kemudian daku menyambung pengajian di SBPI Gopeng, Perak sehinggalah ditawarkan ke Darul Quran JAKIM bagi menyelesaikan Diploma terlebih dahulu sebelum menjejakkan kaki di Taman Ilmu dan Budi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM) sebagai mahasiswa tahun pertama. Doakan kejayaan kita bersama dalam menuju matlamat Mardhotillah.. Amin=)
Interests Hmm.. macam2 pon bley, kdg2 ske bca novel, bku sastera, majalah2 ilmiah n menimba ilmu melalui pelbagai cara, ske bernasyid n berkongsi suka duka ngan kekawan=)lg stu, ske sangat jalan2 apath lg klu ngan family@kawan2.. erm, bez sangat.. yang plg besh klu dpt g pantai.. rse tenang je, peace, fresh n cool.. hehe
Favorite Movies Movie yang ske tengok x len x bukan Ketika Cinta Bertasbih 1 & 2, KCB spesial ramdhan, KCB meriah ridhonilahi dan Dari Sujud Ke sujud.. ntah la nape minat sangat, maybe coz penah bce novel die n jalan cerita yang penuh ngan tragis n suka duka yang ditempuh oleh seorang abang yang berjuang di bumi Mesir semata-mata demi menyara keluarganya setelah kematiah bapa tercinta.. konflik dan klimaks yang menyatu, menambah menarik jalan cerita yang cuba dtonjolkan oleh pengarang novel ini, iaitulah Habiburrahman El-Shirazy.. pengorbanan seorang abang yang akhirnya berakhir dengan sebuah kebahagiaan sejati setelah diijab kabulkan dengan gadis yang pernah diselamatkannya di Kaherah suatu masa dulu.. Sekian.
Favorite Music Antara lagu yang ske dengar semestinya nasyid n lagu2 berentak islamik coz bnar2 dapat hayati klu dgr btol2.. x cye cbe try test.. hehe, lgu2 len pon minat gak asal mesej yang nak disampai amat menarik tuk disebar luaskan.. lgu indon lg la ske, pokoknya, pape pon nak dengar dlu, bru tau bez ke x..
Favorite Books Buku ea, erm, ske buku keluaran PTS & Telaga Biru coz menarik sangat.. contohnya Solusi yang menerbitkan pelbagai arikel & bahan ilmiah yang bermanfaat tuk di baca.. klu PTS plak ske bce novel sejarah islamik cam Salahudin Al- Ayubi, Bilal Bin Rabah, Tariq Bin Ziyad & mcm2 lg la..

You've successfully slain the dragon! How will you toast your marshmallows?

Babeque!! hehe