hasni hanna

My blogs

Blogs I follow

About me

Gender FEMALE
Industry Arts
Occupation Penulis
Location Labis, Johor, Malaysia
Introduction Hasni Jamali. Anak kelahiran Johor Darul Takzim ini turut menggunakan nama pena Hanna Johan dalam karya pelbagai genre seperti cerpen, puisi, kritikan sastera dan lain-lain. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Persuratan Melayu dengan Kepujian dari Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 2010. Kini bertugas di Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai Penolong Pegawai Perancang Bahasa. Pernah menghasilkan skrip drama radio dan diterbitkan oleh Nasional.fm, buku siri teladan Cik Lebah Madu (ITBM)-kini sudah diterjemahkan dalam bahasa Inggeris dan Jepun, buku kanak-kanak ‘Jom Main!’ (Buku Prima) serta kolumnis majalah Kembara Ustaz (VC Kreatif). Pernah menulis novel remaja Aku Mahu Lawan Hantu, novel comel Misteri Gadis Berbaju Putih dan Siapa yang Menegur? bersama-sama Ain Maisarah (Blink Book Sdn Bhd). Pernah memenangi Naib Johan dalam pertandingan Akademi Sastera Musim ke-2 anjuran DBP pada 2009.
Interests Membaca karya terpilih dek hati, Menulis yang terdetik, Lagu-lagu hindi dan puitis...Diam dalam diam. Senyum
Favorite Movies WANTED (Salman Khan), LUCKY (Salman Khan) dan lain2 filem Salman Khan, :)
Favorite Music Lagu Hindi, Bhangra, berirama Jazz, Hip Hop dan lagu-lagu balada Melayu yang puitis dan sedap hati mendengar.
Favorite Books PENAWAR karya Aminah Mokhtar, PESONA SANDORA karya Ruhaini Mat Darin, KOmik2 tulisan BEN, Komik SEHABIS BICARA CINTA, Komik BUAH 1, 2 dan 3. Segala buku