anaianai

My blogs

Blogs I follow

About me

Gender MALE
Industry Education
Occupation Senior Lecturer, Researcher, Design History & Production / Manufacturing Technology
Location SP / Georgetown / Kuala Lumpur / Shah Alam / Phuket / Trang / Krabi / Phattalung / Songkhala aku berlegar, Kedah / Penang / Wilayah / Selangor, Malaysia
Introduction Aku lah wangsa yang bermaksud Harimau, hari ini aku dikenali sebagai Melayu dari rumpun Siam Islam..waris aku berasal dari Yunan. Sedarlah bangsa aku bahawa Melayu dahulunya bukanlah bangsa yang lemah dan malas. Sedarlah bahawa dalam bahasa Siam yang masih dipertuturkan di Kedah (bukan bahasa Thai) Merong itu bermaksud Naga Laut, Maha itu pembesar dan wangsa itu, bangsa harimau (puak tentera). Ini jelas merujuk kepada simbol naga Maharaja China Dinasti Tang ketika itu iaitu Sai Tee Sung. Maharaja Sai Tee Sung telah diislamkan oleh utusan baginda Rasulullah SAW, Saad bin Waqas dalam tahun 650 masihi lalu menghantar cucunya, Raja Merong Mahawangsa untuk menyebarkan islam di Nusantara. Maka islam lah kita hari ini dari tarikh itu, lebih bertamaddunlah kita orang-orang Yunan yang di gelar 'fei' oleh Maharaja China di nusantara ini.Hari ini kita bukan lagi 'fei', tapi Melayu.
Interests History of South East Asia, History of Art, Islamic Art, etc.
Favorite Movies Cerita sejarah dulu minat tapi dah banyak kelentong, aku KIV dulu lah kecuali yang kelakar.."Pak Belalang, jangan takut, kita lawan baginda Masai"
Favorite Music Jazz and easy listening, BLUES and pop too !!!
Favorite Books all..

Pasai apa tak ubah sejarah kita?Pasai apa dok ikut versi penjajah? Pasai apa kata bahasa siam sama dengan bahsa thai? Pasai apa tak baca Undang Undang Kedah? Pasai apa roboh istana lepas kita dah merdeka? Pasai apa depa tak kaji sejarah serantau? Pasai apa tak kisah dgn sejarah bangsa Melayu/Malaysia hari ini?