bagi me rumahku syurgaku :) ms kursus nikah dulu, ustaz tu ada ckp, suh nikah di tempat2 yang mulia spt masjid atau rumah . sebab nikah tu kan permulaan kepada sesuatu yang baik..wallahualam.
saya nikah kt surau ada sorang tetamu dengan selamba nye tak pakai tudung padahal dah bgtau nikah kt surau depan rumah rasa mcm sedih dia tak mhormati surau tu
Ustaz Love said... Salam..
Dato' Ahmad Jusoh mengemukakan pandangan peribadi beliau sahaja.. Sedangkan Mufti Perlis sendiri (Dr. Juanda Yahya) dan beberapa mufti lain spt Kedah dan Perak menyatakan bahawa tiada larangan untuk bernikah di masjid.. bahkan masjid itu adalah tempat yg paling suci atas muka bumi, maka pernikahan yang merupakan suatu ibadah itu juga tidaklah salah dilakukan di masjid..
Yang dilarang adalah menjadikan masjid sebagai tempat pemujaan spt dalam agama Kristian (yang meletakkan patung2 dan gambar2).. juga tidak boleh mengkhususkan bahawa pernikahan itu mesti dijalankan di masjid sahaja.. itu yg tak betul.. kerana pernikahan boleh dijalankan di mana2 sahaja hatta di restoran mamak sekalipun..
Cuma, sebagai suatu ibadah yg menyempurnakan agama, takkan nak bernikah kat restoran mamak, ye tak? Maka, nikah di masjid memang takde masalah.. malah dalam situasi tertentu ianya lebih baik drp bernikah di rumah.. sbb di masjid, semua orang menutup aurat dan tiada berlaku percampuran lelaki dan perempuan (ikhtilat) berbanding jika bernikah di rumah..
namun, jika tak mampu nak jaga adab2 masjid, maka lebih wajar pernikahan itu dilakukan di rumah ;)
WA note : clear dan jelas kan penerangan Ustaz Love tu..me pun --my akad nikah thn 2004--dlm masjid gak :)
12 Comments
Close this window Jump to comment formbagi me rumahku syurgaku :) ms kursus nikah dulu, ustaz tu ada ckp, suh nikah di tempat2 yang mulia spt masjid atau rumah . sebab nikah tu kan permulaan kepada sesuatu yang baik..wallahualam.
22 March 2011 at 17:07
nanti nak buat akad nikah kat masjid jugaklah...hehehehe
New Entry: List of Korean/Japan Drama/Movie
22 March 2011 at 17:15
saya nikah kt surau
ada sorang tetamu dengan selamba nye
tak pakai tudung
padahal dah bgtau
nikah kt surau depan rumah
rasa mcm sedih dia tak mhormati surau tu
22 March 2011 at 18:55
hee..see..kan2...erm..macam2 la zmn skrg nie kan2..
22 March 2011 at 19:06
suka cara ustaz love terangkan ketidakfahaman itu...
sangat jelas
22 March 2011 at 20:28
klik hb skali
22 March 2011 at 20:28
sy pun nikah kat masjid thn 2003. Klik HB utk MZ.
22 March 2011 at 22:23
penerangan yg baek...
23 March 2011 at 01:32
sy nikah kat rumah :)
23 March 2011 at 08:18
jelas lagi terang..hehe..
Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini
Jom skodeng :Notre Belle Histoire
23 March 2011 at 10:16
ayu nikah 2004..kat rumah sendiri..:)
23 March 2011 at 13:54
ooo dah selesai kekeliruan. terkejut jg kalo x bole td.
24 March 2011 at 03:57